Geschiedenis

Jom Ha Voetbal is in 40 jaar uitgegroeid tot een begrip binnen Joods Nederland, en zelf daar buiten. Tijdens deze jaarlijkse familiedag voor Joodse (groot)ouders en (klein)kinderen gaat het om gezelligheid en een Joodse sfeer, waarbij sport niet per se op de eerste plaats staat.

Natuurlijk wordt er gevoetbald door meer dan 47 jeugd teams en 16 senioren teams, maar het ontmoeten van vrienden en het samen ophalen van herinneringen is minstens net zo belangrijk tijdens dit toernooi.

Dit jaar wordt alweer het drieënveertigste Jom Ha Voetbal toernooi gespeeld. Dit zal plaatsvinden op zondag 7 juli 2024. Vier deze bijzondere dag met ons mee, en begin van de zomer samen met je vrienden!

Tijdens het toernooi kan heerlijk (kosher) gegeten worden, Naar muziek geluisterd worden en gesmoezd worden met oude en nieuwe bekenden. Het belooft dit jaar weer geweldig te worden.

Geschiedenis
In 1980 werd Jom Ha Voetbal voor de eerst georganiseerd als een privé initiatief door David Kleerekoper en Osi Lilian. In opdracht van de Joodse jongerenvereniging Ijar Amsterdam, waarvan Osi Lilian lid was, zochten zij naar een geschikte locatie. De opzet was een dag te organiseren waar meerdere sporten aan bod zouden komen. Bij gebrek aan een geschikte locatie werd uiteindelijk besloten tot een voetbaldag. Op de velden van de vereniging RAP in Amsterdam – Buitenveldert vond de eerste editie plaats.

In 1985 droegen zij de fakkel over aan twee leden van het toenmalig voetbalteam van Joods Maatschappelijk Werk (JMW) te Amsterdam. Het evenement kwam onder auspiciën te staan van het JMW onder leiding van Chris Kooyman samen met Philippe Rubens. Met de groei van het evenement breidde zich ook de organisatie van 2 personen uit tot een organiserend comité van 9 leden en een kascommissie onder leiding van Dennis Dresden.

In 2000 werd de stichting Jom Ha Voetbal opgericht als logisch gevolg van bovengenoemde ontwikkelingen. Maurice de Hond en Philippe Rubens werden in de daarop volgende jaren de drijvende krachten. De kascommissie bestond uit Jacques Noach en Jacques Coronel.

In 2015 is het comité is verjongd met een nieuwe generatie onder leiding van Marc Sweijd (sinds 2001) en bestaat de kascommissie uit David Kleerekoper en Osi Lilian.

Tot slot
Tot op de dag van vandaag komt op Jom Ha Voetbal niet de sport op de eerste plaats, maar de gezelligheid en de Joodse sfeer. Het is een jaarlijkse familiedag voor Joodse (groot)ouders en (klein)kinderen, die wordt gedragen door een brede steun van Joodse maatschappelijke en kerkelijke organisaties, media en politie en Gemeente Amstelveen (vergunning). De oprichters David Kleerekoper (vanuit een liberaal Joodse achtergrond) en Osi Lilian (vanuit orthodox Joodse achtergrond) slaagden erin jaarlijks de Joodse gemeenschap bij elkaar en tot elkaar te brengen door middel van een gezellige sportdag. Zij legden met hun visie de basis van wat zou uitgroeien tot een van de succesvolste evenementen binnen Joods Nederland en een van de grootste internationale amateur toernooien van Amsterdam. Op 1 dag worden er ruim 160 wedstrijden gespeeld door 70 teams in alle leeftijdsgroepen van professioneel tot recreatie. Het budget bedroeg in 1986 fl. 1.400 en 2010 rond de 27.000 euro. De oprichters David Kleerekoper en Osi Lilian vormen tegenwoordig de kascommissie en controleren de verlies en winst rekening en de balans.